Derdengelden rekening: is een bankrekening die aangehouden wordt voor gelden die niet bedoeld zijn voor in dit geval Aygodutch B.V. maar voor haar clienten. Het doel van deze bankrekening is voorkomen dat de namens cliënten (lees investeerders en/of ondernemers) beheerde en eventueel door te betalen gelden vermengd raken met het vermogen van Aygodutch B.V.
Stichting Derdengelden: is de stichting die de derdengeldenrekening beheert. Onze stichting is “Stichting derdengelden Aygodutch”
AFM: Autoriteit Financiele Markten. De AFM houdt toezicht op de participanten in de financiële markten zoals: financiële dienstverleners, beurzen, bemiddelaars, accountants. Aygodutch staat onder toezicht van de AFM.
Pandrecht: Het recht van pand is een zakelijk zekerheidsrecht waarmee de debiteuren, voorraden, inventaris en overage vorderingen (het onderpand) bezwaard kan worden. Het pandrecht wordt gevestigd om bij voorrang een geldsom te krijgen voor geleverde diensten of goederen in met name faillissementssituaties. Indien de geldnemer niet voldoet aan zijn verplichtingen tot betaling van de maandelijkse termijnen kan Aygodutch namens de investeerders zonder gerechtelijke tussenkomst de verpande goederen verkopen of de verpande debiteuren innen. Dit geldt ook indien er sprake is van een faillissement van de ondernemer.
Annuïteit: Een annuïtaire lening is een lening waaarin je in dit geval gedurende de gehele looptijd maandelijks eenzelfde bedrag krijgt/betaalt. De samenstelling van dit bedrag verandert echter. In het begin is het grotendeels rente en minder aflossing. Gedurende de looptijd neemt de rente af en de aflossing toe. Het totaalbedrag blijft echter hetzelfde.
Solvabiliteit: de verhouding tussen het eigen vermogen ten opzichte van het totale vermogen van een onderneming. Aan de linkerkant van een balans staan alle bezittingen van de onderneming zoals bijvoorbeeld machines, debiteuren, voorraden en dergelijke. Aan de rechterkant staat hoe deze bezittingen gefinancierd zijn. Enerzijds met vreemd vermogen zoals leningen en crediteuren en anderzijds met eigen vermogen.
Quick ratio is een kengetal wat de mate van liquiditeit aangeeft. Is de onderneming in staat om op korte termijn middels de vorderingen en liquide middelen de kortlopende schulden te voldoen. De quick ratio wordt als volgt berekend
(Vlottende activa -/- voorraden + liquide middelen)/Kortlopende schulden
Bij een uitkomst groter dan 1 is de onderneming liquiditeitstechnisch gezond echter kan men wel in de problemen komen doordat de betaaltermijn van de crediteuren korter is dan die van de debiteuren
Current ratio is ook een kengetal wat de mate van liquiditeit aangeeft echter worden hier de voorraden meegerekend. De current ratio wordt als volgt berekend:
Vlottende activa/Kortlopende schulden
Omdat de voorraden niet altijd verkocht kunnen worden zonder de continuïteit van de onderneming in gevaar te brengen en er sprake kan zijn van incourante voorraden dient de Current Ratio hoger te liggen dan de Quick Ratio.