Waarom is crowdfunding de financiering van de toekomst voor het MKB?

Crowfunding lijkt een mooie toekomst tegemoet te gaan, nu de banken in Nederland een draai hebben gemaakt, uit de financiering van het MKB richting de –veilige- woninghypotheken. Met de beperkte mogelijkheden om door middel van winstinhouding het eigen vermogen te vergroten, en daarmee vet op de botten te kweken voor de volgende crisis (die ongetwijfeld een keer gaat komen), zal deze trend naar de menig van AygoDutch niet snel gaan veranderen.

Het Grootbedrijf in Nederland, met haar veel grotere volumes, kan nog wel aan krediet komen, maar het MKB zit in een lastig parket. De gewone bakker of slager, die een winkelverbouwing van een paar ton wil financieren, krijgt steeds vaker nul op het rekest, ook al bankiert de familie al tientallen jaren bij die bank. Zelfs bij meer dan 300% gedekte financieringen, bij bedrijven met goede cijfers, kan een lening van € 1 mln. al een probleem zijn.

De banken hebben ingezet op het nieuwe goud, woninghypotheken, met relatief weinig risico en goede marges. Was voor de kredietencrisis de normale marge op woninghypotheken nog 0.8% (en liep die tijdens de kredietencrisis op naar het 3-voudige), nu is dat nog altijd het dubbele. Dus goede marges met weinig risico, dat is toch heel wat beter dan die lening van 2 ton aan een MKB’er, met weliswaar een betere marge, maar meer risico, zo lijken banken te denken.

Omdat familieleningen, en financieringen door private investeerders, uitgeput raken, weten veel MKB’ers de weg naar de crowdfunding steeds beter te vinden. Een stap in de goede richting, aldus AygoDutch.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *