waarom_in_vastgoed_beleggen

Waarom in vastgoed beleggen?

Dat de vastgoedmarkt floreert zal weinig mensen zijn ontgaan, is het niet door de krapte op de woningmarkt en dientengevolge de (vrij forse) stijging van de gemiddelde prijs, dan is het wellicht door alle berichten hierover in de pers.

Nu kun je op vele manieren in vastgoed beleggen, door bijv. een pand te kopen en te verhuren, je bent dan huurbaas oftewel vastgoedexploitant. Daar vallen prima rendementen (5 tot soms wel 9% per jaar) mee te halen, maar uiteraard is dit niet zonder risico’s. Het juiste pand op de juiste plaats met de juiste huurder is ideaal, in de praktijk valt dat nog wel eens (flink) tegen. Iedereen kent de verhalen van lang leegstaande panden (te oud, slecht ingedeeld of gewoonweg verkeerde ligging, etc. etc.), die de eigenaar uiteindelijk veel geld kosten.

Een goed alternatief voor directe beleggingen in vastgoed, is een indirecte belegging in vastgoed, door bijvoorbeeld vastgoed te financieren. Dat kan in verschillende vormen, een aantrekkelijke vorm kan crowdfunding zijn, waarbij het opgehaalde geld in geselecteerd vastgoed wordt gestoken. Het voordeel voor de belegger is dat een professionele partij de selectie heeft gemaakt, en dat de vergoeding meestal in de vorm van rente, vaststaat. Met de juiste selectie van objecten wordt voorkomen dat de belegging niet goed uitpakt, door factoren die in principe te voorkomen zijn. Een pand dat een slechte ligging kent, zal op den duur voor verlies gaan zorgen. Een ideaal object kent bijv. een goede alternatieve aanwendbaarheid. Of bij een zogenaamd uitpondproject, een koop- en een huurvariant.

Mits het pand goed ligt, is met verpanding van de huurpenningen (of verkoopopbrengsten), en het 1e recht van hypotheek het risico te overzien. Voor een (beginnend) belegger kan dit een erg prettige manier zijn om te beleggen in vastgoed.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *