eu_gaat_crowdfunding_stimuleren

Europese Unie gaat crowdfunding stimuleren

Vorig jaar besloot de EU net op de valreep van het vorige decennium om het voor crowdfund organisaties mogelijk te maken, om in de hele Unie te werken. Vaak zijn de crowdfund bedrijven in 1 lidstaat actief, maar op korte termijn is het mogelijk om met een nationale vergunning of ontheffing in de gehele Unie werkzaam te zijn. Ook zal het leenplafond worden gelijkgetrokken naar 5 mio Euro per project.

De insteek is uiteraard om de concurrentie te bevorderen en de leenmogelijkheden te vergroten. Veel MKB bedrijven in de EU komen nu eenmaal moeilijk aan werkkapitaal nu de Europese banken collectief hebben besloten om aan schaalvergroting te doen. Dat Nederland de hekkensluiter is bij het aantrekken van kredieten door het MKB is eigenlijk absurd, maar wel een feit.

Een degelijke studie hiernaar is vorig jaar verricht door het Centraal Planbureau, onderzoekster Karen van der Wiel schreef er vorig jaar over in het Financieel Dagblad, wie het onderzoek wil nalezen, dat kan via https://www.cpb.nl/mkb-bankfinanciering-in-europees-perspectief.

De insteek van de EU valt eigenlijk alleen maar te prijzen, ondernemen vraagt nu eenmaal werkkapitaal, als banken dat niet mee willen (of kunnen) verstrekken, blijven veel plannen liggen in een la om daarna te versloffen.

Voor spaarders en beleggers kan het investeren in het Nederlandse MKB een goed alternatief zijn, om toch aan rendement te komen op het eigen geld. Een grondige selectie is daarbij uiteraard een must, een dosis gezond verstand kan ook flink helpen om tot de juiste keuzes te komen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *