Van sparen word je arm..

Ik zie haar nog gaan, mijn lieve oma die helaas niet meer onder ons is. Maandenlang geld sparen en één keer per half jaar naar de plaatselijke Boerenleenbank, voor de jongere lezers onder ons: dit is de voorloper van de Rabobank en in ieder dorp zat er wel een, met het spaarboekje in haar handtas. Een afspraak met de directeur zelf om de mooie rente bij te laten schrijven.

Opnemen van het spaargeld was er niet bij. Ja, een keer per jaar mocht opa 180 gulden van de spaarrekening halen om zijn 18 kleinkinderen met de kermis een tientje te geven. Daarna samen met opa voor de speelgoedkraam uren wikken en wegen en met iets moois thuiskomen. Wat gaf dat opa en oma een voldoening, achttien blije gezichten en iedereen om zich heen.  Deze jaarlijkse financiële ondersteuning en het zakgeld voor opa konden maar mooi betaald worden van de spaarrente.

spaarboekjeZe zouden het nooit begrepen hebben dat er heden ten dage bijna geen rente meer betaald wordt door de banken. Oma zag de rente over het spaargeld als een recht, echter krijg je pas rente als iemand jouw spaargeld wilt lenen.

De hoogte van de rente is een kwestie van vraag en aanbod. Als de vraag naar geld hoog is en het aanbod beperkt zal de rente stijgen. Wie zijn de aanbieders en vragers van geld dan eigenlijk?

De vragers van geld zijn de banken. Zij hebben geld nodig voor het verstrekken van hypotheken en het verlenen van bedrijfskredieten. Als gevolg van de crisis op alle vlakken is de vraag naar hypotheken de afgelopen jaren laag geweest en hebben banken in het kader van verhoogd risico minder bedrijfskredieten verstrekt.

De aanbieders van geld zijn de banken, spaarders en de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB leent uit aan de banken voor 0,05%  tot 0,3% en de rente waarvoor banken elkaar onderling lenen (euribor) is vandaag negatief geworden. Banken lenen dus erg goedkoop bij collega’s en de ECB. Pijnlijke conclusie is dat de banken uw geld helemaal niet meer nodig hebben of zelfs niet willen. Gevolg een lage spaarrente die zelfs de belasting en inflatie niet meer dekt.

Zijn er dan alternatieven voor sparen? Ja die zijn er. Beleggen op de beurs kan tot hoge rendementen leiden echter zijn hier ook risico’s aan verbonden. Wie herinnert zich niet het Worldonline en Ahold drama. Mogelijke rendementen gebaseerd op de ego’s van enkele personen. De beurskoers had niets te maken met de prestaties van de bedrijven.

Komen we toch weer terug op opa Gert en oma Anneke. Het goede gevoel bij ondersteunen en de mooie rendementen bij de Boerenleenbank. In de huidige wereld: geld uitlenen aan gepassioneerde ondernemers en zien wat ermee gebeurt. Verder naast de aflossing een nominale rente ontvangen die ligt tussen de 7 en 10%.  Risicoloos? Nee zeker niet. Maar door  een strenge beoordeling, zekerheden, spreiding en dergelijke kan het risico van een dergelijke investering tot een minimum beperkt worden.