Een bank houdt je scherp, crowdfunding niet
Crowdfundingplatformen, ze schieten als paddenstoelen uit de grond. In Nederland zijn er op dit moment al tientallen platformen waar je kunt crowdfunden en wekelijks komen er nieuwe initiatieven bij. Een ontwikkeling die mede tot stand is gekomen doordat het steeds moeilijker wordt om geld te krijgen bij traditionele banken. De gedachte is ook logisch: ‘als iedereen een klein beetje doet, dan komen we er ook’.
Crowdfunding en het gebrek aan ‘controle’
Iets dat jij als ondernemers wellicht als groot nadeel ervaart van een bank, is het beheer door de bank. Informatie gaat in een ‘black box’ en zodra deze black box het stoplicht op rood zet gaat de ondernemer naar bijzonder beheer en gaat de bank moeilijk doen. Maar is dit wel een nadeel? Als ondernemer wil je deze situatie graag voorkomen en dit houdt je scherp. Je voelt een bepaalde druk om te presteren om de vrijheid te houden die je hebt. En daar zit dan ook gelijk het ‘probleem’ van crowdfunding. Vrijheid is goed, maar crowdfunding geeft ondernemers te veel vrijheid met geld van anderen.
Nadat een crowdfundingcampagne succesvol is afgerond, kunnen ondernemers naar hartelust gaan ondernemen met dit geld. Door de relatief jonge leeftijd van het fenomeen crowdfunding lijkt het misschien een geweldig alternatief, maar het was wachten op de eerste probleemgevallen. Een schrijnend voorbeeld wordt gevonden in Amerika, waar gebrek aan controle en toezicht ook de oorzaak is. De campagne voor de game Broken Age werd op Kickstarter de meeste succesvolle gamecampagne. Waar de game developer een bedrag vroeg van 400.000 dollar, werd er uiteindelijk een bedrag binnen gehaald van 3.300.000 dollar. Tijdens de campagne werd aangegeven dat de game gelanceerd zou worden in oktober 2012. Nu, zo’n half jaar later, heeft de game developer aangegeven dat er meer geld nodig is. Meer dan de 3.300.000 dollar die al uitgegeven is. En daarboven op; de game komt pas uit in januari 2014, en dan niet de volledige game, maar een 50 procent versie.
Budget
Specialisten op het gebied van game-ontwikkeling zijn het erover eens; dit fiasco is te wijten aan het ontbreken van een publisher. Een publisher dwingt de developers om scherp te zijn, om een verantwoord budget op te stellen en om een product op te leveren waar uiteindelijk de opbrengsten groter kunnen zijn dan de kosten. In het geval van Broken Age was er door de crowdfunding geen publisher en het gevolg: torenhoge kosten en (nog) geen game.
Dit is niet de eerste keer dat crowdfunding projecten in de problemen komen en er zullen er ongetwijfeld meer volgen. En hier kan de vergelijking worden getrokken met een ondernemer die opereert zonder bank. De bank ziet hoeveel geld er over de rekening gaat, de bank kijkt naar hoeveel geld benodigd is en hoe groot de financiering kan zijn zonder dat de onderneming in de problemen komt. Op deze manier kijkt de bank mee over de schouders van de ondernemer en houdt de bank een ondernemer scherp. Zoals een publisher dat doet bij een game developer.
Waarschuwing
Uiteraard is het niet alleen maar kommer en kwel met crowdfunding, maar dat het nog in de kinderschoenen staat is duidelijk. Crowdfunding dient verder te professionaliseren, waarbij de belangen van de funders beter geborgd zijn en de funders meer mogelijkheden hebben om erop toe te zien dat hun geld goed besteed wordt. Dit is dus niet alleen een waarschuwing voor de funders, maar ook voor de ondernemers die geld zoeken. Misschien heb jij de bank juist nodig om je scherp te houden en op die manier beter te presteren.
bron: mkbservicedesk